Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potlačovat novodobé fašisty by měli politici i církev, myslí si slovenský prezident Kiska

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska se dnes ostře vymezil proti novodobým fašistům. Vyslovil se také pro větší kontrolu sociálních sítí v souvislosti s šířením nenávistných projevů.

Za fašisty označil Kiska představitele krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. "Dnes zde máme novodobé fašisty. Máme zde lidi, kteří tvrdí, že osud více než 70.000 židů odvlečených (za války) ze Slovenska není problém Slovenska, protože my jsme národ slovenský a oni jsou národ židovský. A toto kotlebovci říkají," uvedl Kiska na konferenci o holokaustu a extremismu.

LSNS se hlásí k válečnému slovenskému státu, který byl spjat s nacistickým Německem. Kotlebova strana také velebí prezidenta tehdejší Slovenské republiky, katolického kněze Jozefa Tisa, který byl po válce odsouzen a popraven.

Podle Kisky je úkolem politiků či církve, aby upozorňovali na fašismus. "Největší sílu mají politici. Aby převzali svou úlohu jako úkol sloužit zemi a lidem, nikoliv jako nástroj k získávání osobních privilegií a moci," řekl.

Slovenská společnost se podle Kisky dokáže semknout vůči projevům fašismu. Jako příklad označil výsledky nedávných krajských voleb na Slovensku, ve kterých Kotleba v přímé volbě neobhájil post předsedy Banskobystrického kraje a strana získala pouze dvě poslanecká křesla v krajských zastupitelstvích.

Slovenský prezident je pro větší kontrolu sociálních sítí. "Je třeba udělat pořádek. Není možné, aby se po sociálních sítích nekontrolovatelně šířila nenávist, psalo se 'cikány do plynu', 'Židé do plynu' a nic se nestalo. Pokud nezareaguje Faceboook, musíme vyvinout tlak a udělat pořádek my," uvedl Kiska, podle kterého se zmiňovaný problém netýká jen sociální sítě Facebook.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko neonacisté

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy