Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce podle Merkelové posílit spolupráci s Afrikou proti migraci

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Abidžan - Lídři zemí Evropské unie dnes zahájili se svými africkými protějšky dvoudenní vrcholné setkání, jehož cílem je omezit migraci severním směrem a zajistit větší bezpečnost v regionu.

Německá kancléřka Angela Merkelová v této souvislosti na summitu v Abidžanu v Pobřeží slonoviny prohlásila, že se musí zabránit tomu, aby migranti "trpěli v hrozných táborech v Libyi" a aby se prodávali do otroctví. Reagovala tak na nedávné záběry migrantů na dražbě otroků v Libyi, jež vyvolaly mezinárodní pohoršení.

"Existuje společný zájem na ukončení nelegálního přistěhovalectví," uvedla Merkelová podle agentury Reuters. "To je teď nejdůležitější pro celý africký kontinent, protože máme zprávy, že mladí afričtí muži se v Libyi prodávají jako otroci," dodala.

Prezident Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara uvedl, že bezpečnost Evropy a Afriky bude záviset na schopnosti vyřešit krizi v Libyi a ukončit nelidské zacházení způsobené migrantům.

EU se snaží zpomalit riskantní stěhování desetitisíců Afričanů na starý kontinent přes Středozemní moře rozvojovou pomocí a dalšími prostředky, včetně zpřísňování hraničních kontrol. Mnozí Afričané se však cítí k migraci donuceni kvůli vysoké nezaměstnanosti a následkům klimatických změn a váží cestu navzdory hrozbě smrti či zneužití ze strany převaděčů. Ročně jich umírají v moři na 3000.

Belgický premiér Charles Michel v rozhovoru s AP řekl, že s dalšími mladšími lídry, jako jsou francouzský prezident Emmanuel Macron a lucemburský premiér Xavier Bettel, chce dát vztahům mezi Afrikou a Evropskou unií nový náboj. "Pocházím z generace, která vnímá Afriku jako partnera," řekl Michel. "V naší generaci už není prostor pro nostalgii po minulosti nebo pocity viny," dodal premiér ze země, která stejně jako Francie patří k bývalým koloniálním mocnostem.

Témata:  EU Afrika Angela Merkelová

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy