Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Faux pas? Marconovy vtípky na adresu afrického vůdce vzbudily polemiku

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Návštěva francouzského prezidenta v Africe vzbudila i negativní ohlas. Emmanuel Macron dostal během diskuse se studenty otázku týkající se poruch klimatizace na univerzitě. Jeho odpověď prý byla faux pas.

"Mluvíte se mnou jako s koloniální mocností! Já se elektřinou zabývat nebudu, to je práce prezidenta Burkiny Faso," odpověděl. Hlava této africké země Roch Marc Christian Kaboré se poté zvedla a na chvíli opustila sál. "Asi už šel opravit klimatizaci," dodal Macron.

Podle některých kritiků se Macron dopustil diplomatického faux pas. Šéf Elysejského paláce ale ve středu večer debatu označil za směšnou a řekl, že "by bylo podivné, kdyby si člověk nemohl dělat legraci z afrického vůdce" a že obdobně žertuje se všemi státníky.

Některá francouzská média spekulovala, že odchod šéfa státu uprostřed vystoupení druhého státníka nebývá běžný a že se Kaboré patrně urazil. Poradce burkinafaského prezidenta ale poté ujišťoval, že Kaboré si pouze potřebovat odskočit na toaletu.

Témata:  Emmanuel Macron Burkina Faso Armáda Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy