Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident řešil s Merkelovou, Seehoferem a Schulzem vládu

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Předsedové Křesťanskodemokratické unie (CDU), bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a sociální demokracie (SPD) se dnes večer sešli s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem na jednání o řešení povolebního patu.

S kancléřkou Angelou Merkelovou, bavorským premiérem Horstem Seehoferem a Martinem Schulzem chtěl prezident hovořit o možnostech vytvoření nové vlády. Po krachu rozhovorů CDU/CSU se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými se uvažuje o pokračování vlády velké koalice, tedy CDU/CSU a SPD.

Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokraté vládli Německu v uplynulých čtyřech letech. SPD po zářijových volbách, ve kterých dosáhla rekordně nízkého zisku, oznámila, že odchází do opozice. CDU/CSU následně začala jednat o vytvoření takzvané jamajské koalice s FDP a Zelenými. Tato jednání ale minulý týden ztroskotala.

Předseda SPD Schulz nyní čelí tlaku uvnitř své strany i mimo ni, aby souhlasil s pokračováním velké koalice, a zabránil tak konání předčasných voleb. Odpůrcem nového hlasování je mimo jiné prezident Steinmeier, v jehož sídle, berlínském zámku Bellevue, se dnes Merkelová, Seehofer a Schulz sešli. Podle prezidenta by neměli politici zodpovědnost svalovat zpět na voliče.

Krátce před setkáním předsedů dosavadních vládních stran se Steinmeier sešel také s volebními lídry protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD) Alexanderem Gaulandem a Alice Weidelovou. Zakončil tak několikadenní sérii schůzek s představiteli parlamentních stran. Tato schůzka byla velmi krátká, asi čtvrthodinová. Weidelová podle svých slov prezidentovi řekla, že účast AfD v německé vládě připadá v úvahu nejdříve po roce 2021, kdy by se měly konat příští řádné parlamentní volby. Gauland v rozhovoru vyloučil, že by jeho strana podporovala menšinovou vládu CDU/CSU, v jejímž čele by stála Merkelová.

Témata:  Německo Angela Merkelová Horst Seehofer Martin Schulz Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy