Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenští povstalci vystřelili raketu na cíl v Saúdské Arábii

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Saná/Rijád- Jemenští šíitští povstalci dnes oznámili, že provedli úspěšný test balistické rakety středního doletu. Zasáhla podle nich vojenský cíl v Saúdské Arábii, oznámila povstalecká televize Al-Masíra.

Saúdskoarabská armáda tvrdí, že její protivzdušná obrana střelu zneškodnila. Povstalci vypálili raketu do Saúdské Arábie také 4. listopadu a Rijád po tomto útoku nařídil blokádu všech mezinárodních vstupů do Jemenu na území ovládaném povstalci. Vyvolalo to vážné obavy o prohloubení jemenské humanitární krize.

"Potvrzujeme, že jsme provedli úspěšný test balistické rakety, která zasáhla vojenský cíl na území Saúdské Arábie," oznámila dnes televize jemenských povstalců.

Saúdská Arábie vstoupila do jemenských bojů v čele arabské koalice v roce 2015. Bojuje na straně jemenské vlády proti šíitům, za nimiž stojí Írán. Blokádu Rijád vyhlásil 6. listopadu a zdůvodnil ji tím, že je třeba Íránu zabránit v dalším vyzbrojování povstalců.

Ještě před dnešním oznámením úspěšného testu v televizi Al-Masíra vystoupil jeden z povstaleckých vůdců Abdalmálik Húsí a řekl, že varuje koalici před prodlužováním blokády. "Bude-li blokáda pokračovat, víme, jak zamířit na cíle, jejichž zničení způsobí mnoho utrpení," řekl. Liga arabských států na svém listopadovém jednání konstatovala, že od zahájení jemenské války bylo z území Jemenu na Saúdskou Arábii vypáleno 78 raket.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy