Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příbuzní námořníků z argentinské ponorky prosí: Nekončete záchrannou operaci

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Argentinské námořnictvo již vzdalo pátrání po ponorce, na jejíž palubě bylo 44 lidí. Příbuzní členů posádky se s tím nechtějí smířit a apelují na prezidenta, aby byla záchranná akce obnovena.

Ponorka San Juan zmizela 15. listopadu v jižním Atlantiku. Námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že - vzhledem k pohaslým nadějím na přežití posádky po 15 dnech od zmizení - oficiálně ukončilo záchrannou operaci. Má se ale dál pátrat po vraku ponorky.

"Konečné rozhodnutí náleží vrchnímu veliteli, kterým je prezident. To on by měl zrušit toto nespravedlivé a neodůvodněné řešení," prohlásil v televizi otec jednoho z námořníků Luis Tagliapetra a zdůraznil, že neexistují žádné věcné důkazy, že posádku nelze zachránit.

Za nepochopitelné považuje rozhodnutí ukončit operaci pouze dva dny poté, co prohledávané oblastí dosáhla loď Sophie Siem s americkou záchrannou miniponorkou na palubě.

I otec dalšího z členů posádky, Jorge Villareal, argumentoval, že se dosud nepotvrdila žádná hypotéza o osudu ponorky a její posádky. "Prosím jen o jediné: nepřerušujte záchrannou operaci. Všichni cítíme, že jsou na živu," naříkala přítelkyně jednoho z námořníků Susana Álvarezová.

Za normálních okolností ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila vzduch a nabila baterie. Pokud by musela zůstat pod hladinou, vydržela by posádka se vzduchem maximálně deset dní. Naděje zřejmě vyhasly již poté, co byl v okolí místa, kde se ponorka naposledy vyskytovala, zaznamenán hluk, který mohl být explozí, anebo implozí.

Témata:  Argentina lodní havárie ponorky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy