Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie musí zcela ukončit blokádu, žádá OSN. Jemen je na pokraji hladomoru

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Aden - Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) nalého na arabskou koalici, aby okamžitě a zcela ukončila dopravní blokádu Jemenu, kde je až osm milionů lidí na pokraji hladomoru.

"Blokáda byla částečně uvolněna..., musí ale být zcela odvolána, pokud chceme zamezit humanitární tragédii, v jejímž důsledku mohou přijít o život miliony lidí," uvedl šéf OCHA Mark Lowcock.

V důsledku blokády nebylo možné do nejchudší země regionu dovážet pohonné hmoty nutné k provozu vodních čerpadel, ale ani potraviny či léky. Značná část populace je podvyživena a po většinu roku se v zemi šířila cholera. Blokáda byla minulý týden částečně uvolněna. Komerční společnosti ale do země dál nesmějí dovážet.

Saúdská Arábie rozhodla začátkem listopadu o uzavření všech přístupových tras do Jemenu přes letiště a přístavy, které mají pod kontrolou povstalci. Mělo to zabránit jejich dalšímu vyzbrojování z Íránu. Důvodem byl raketový útok z jemenského území na letiště u Rijádu. Podle Rijádu je za útok zodpovědný Írán, který rakety jemenským povstalcům dodává.

Ve čtvrtek jemenští šíitští povstalci provedli úspěšný test balistické rakety středního doletu, která zasáhla vojenský cíl v Saúdské Arábii. Rijád uvedl, že jeho protivzdušná obranu střelu zneškodnila.

Témata:  Jemen humanitární krize Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy