reklama

Češi tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici. Byli zadrženi loni v listopadu na turecké hranici. Podle obžaloby několikrát navštívili tábory "teroristů" v Turecku. Česko, na rozdíl od Turecka, milice syrských Kurdů YPG nepokládá za teroristickou organizaci.

"Odvolací soud potvrdil rozsudek prvoinstančního soudu. Oba odsouzení mají možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu, což jejich advokáti již učinili," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Česká diplomacie je podle ní v kontaktu s rodinami i právními zástupci odsouzených a snaží se jim poskytnout maximální podporu a servis. Ve věznici navštěvuje oba Čechy konzulka České republiky v Turecku. "Nyní musíme počkat na verdikt Nejvyššího soudu, musíme ctít nezávislost tureckých soudů," dodala.

Končící ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po vynesení nepravomocného rozsudku letos v létě vyjádřil velké zklamání a věřil, že soud vyšší instance vyhodnotí případ dvou Čechů jinak.

Pro případné vydání českých občanů k výkonu trestu do Česka by bylo nutné, aby Praha akceptovala rozsudek, tedy že se oba odsouzení podíleli na teroristické činnosti. Podle Zaorálka ale je obtížné uznat verdikt tureckého soudu, protože to jde proti české ústavě.