Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemilosrdný boj Orbána proti Sorosovi, maďarský premiér používá i tajné služby

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán prý využívá všech nezbytných prostředků, včetně tajných služeb, aby zabránil snahám o jeho svržení ze strany George Sorose. Sorosovy a Orbánovy názory se zásadně rozcházejí. Premiér považuje migraci za existenční hrozbu pro Evropu. Soros je zastáncem pomoci migrantům.

"Chceme jinou budoucnost a... bylo mou povinností použít všechny možné prostředky státu, včetně zpravodajských služeb, tajných služeb, zákonné a veřejné debaty," řekl Orbán v rozhovoru s maďarským rozhlasem. "Proto jsme si objednali tajnou zprávu o složení, činnosti a vlivu této Sorosovy mašinerie v Maďarsku a Evropě," řekl maďarský premiér.

Soros poté na videonahrávce prohlásil, že Maďarsko má pod Orbánovou vládou represivnější režim než za sovětské nadvlády v době studené války. "Na mě nemůže, ale vykořisťuje a utlačuje lidi, kteří jsou v Maďarsku v opozici," prohlásil Orbán.

Maďarské tajné služby podle Orbána tento týden dokončily zprávu o síti nevládních a dalších organizací financovaných Sorosem v Maďarsku a Evropě. K obsahu zprávy šéf maďarské vlády nesdělil další podrobnosti.

Před dubnovými volbami, v nichž je Fidesz favoritem, Orbán Sorose podezřívá, že pracuje pro jeho proimigrační oponenty. "Budou podporovat publikace, dělat propagandu, posilovat občanské skupiny a platit stovky, tisíce lidí," prohlásil Orbán. Do voleb prý Sorosovi lidé založí "občanská centra", která se zapojí do maďarské předvolební kampaně.

Mluvčí Sorosovy maďarské odnože nadační sítě Open Society Foundations (OSF) Daniel Makonnen v rozhovoru s agenturou Reuters připustil, že OSF chystá zřídit dvě nová nadační centra v Debrecíně na východě a Pécsi na jihu země. Věnovat se mají vzdělávání, zdravotní péči a programům proti chudobě. Imigrační politika nebo volební kampaň údajně nebudou patřit do jejich agendy.

Témata:  Viktor Orbán George Soros Maďarsko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy