Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velvyslanec USA v Rusku zrušil cestu na Dálný východ, neměl se s kým setkat

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Plánovanou cestu na ruský Dálný východ musel zrušit americký velvyslanec v Rusku Jon Huntsman. Tamní činitelé si totiž nenašli čas, aby se s ním setkali.

Oznámili to dnes v Moskvě američtí diplomaté. Huntsman měl údajně v úmyslu navštívit mimo jiné americký konzulát ve Vladivostoku.

merického velvyslanectví uvedlo, že zájem o schůzku s Huntsmanem neprojevili gubernátoři Přímořského kraje a Sachalinské oblasti ani starosta města Južno-Sachalinsku. Velvyslanec chtěl rovněž hovořit s velitelem ruské Tichomořské flotily, která má sídlo ve Vladivostoku.

Na konzulátu USA ve Vladivostoku chtěl údajně Huntsman dojednat obnovení konzulárních služeb, které byly v srpnu pozastaveny v důsledku spirály sankcí mezi Washingtonem a Moskvou.

Huntsman nad postojem ruských činitelů vyjádřil politování. „Cesta ke zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem začíná připraveností vést otevřená jednání," konstatoval.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy