Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sergej Lavrov kritizoval Washington za postup vůči Severní Koreji

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Řím - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes tvrdě kritizoval postup Spojených států vůči Severní Koreji, která tento týden provedla další raketový test.

Lavrov během návštěvy Říma řekl, že Washington si zahrává s ohněm, když připouští i jiné než diplomatické řešení krize na Korejském poloostrově, uvedla agentura TASS. Ministr tak komentoval slova americké velvyslankyně při OSN Nikky Haleyové, která vyzvala k blokádě KLDR.

"Pokud někdo opravdu chce využít sílu ke zničení Severní Koreje, jak to naznačuje americká velvyslankyně při OSN... pak si podle mě zahrává s ohněm a dělá obrovskou chybu," řekl Lavrov. Ministr dokonce označil projev Haleyové za "krvežíznivou tirádu".

Americká velvyslankyně ve středu mimo jiné prohlásila, že USA si válku s KLDR sice nepřejí, ale pokud propukne, bude tamní režim "zcela zničen."

Lavrov už ve čtvrtek v Minsku uvedl, že Rusko blokádu Severní Koreje nepodpoří a k výzvě ukončit veškeré diplomatické i obchodní vztahy s Pchjongjangem se nepřidá.

Komunistická Severní Korea provedla v úterý večer SEČ další zkoušku balistické rakety. Pchjongjang tvrdí, že střela je schopná zasáhnout celé Spojené státy. Test kritizovali i tradiční spojenci KLDR a stálí členové RB OSN Čína a Rusko.

Témata:  Severní Korea Sergej Lavrov USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy