Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manažeři francouzské firmy byli obviněni z financování terorismu, platili výpalné IS

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž – Ve Francii dnes byli z financování islámských teroristů v Sýrii obviněni tři vysoce postavení činitele firmy Lafarge vyrábějící cement.

Obvinění se vztahuje k období před rokem 2015, kdy se francouzská firma přeměnila ve francouzsko-švýcarské konsorcium LafargeHolcim.

Vyšetřovací soudci obvinili bývalého šéfa Lafarge z let 2008 až 2014 Bruna Pescheuxe, jeho nástupce Frédérica Joliboise a tehdejšího bezpečnostního šéfa společnosti Jeana-Claudea Veillarda.

Pescheux skončil ve vazbě, zbylí dva jsou vyšetřováni na svobodě, ale pod policejní dohledem.

Francouzské úřady se domnívají, že firma platila islamistickým skupinám, včetně Islámského státu, v podstatě výpalné za to, aby její filiálka mohla dál fungovat v severní Sýrii. Peníze vyplácela nejen za bezpečný průjezd svých zaměstnanců, ale také si prý kupovala od Islámského státu naftu, když teroristé převzali kontrolu nad velkou částí pohonných hmot v zemi.

Témata:  Francie Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy