Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské úřady zakázaly v Pekingu odpalování petard a ohňostrojů

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čínské úřady zakázaly v metropoli Pekingu odpalování petard a ohňostrojů. Důvodem je, že ohňostroje přispívají k znečištění ovzduší.

Opatření bylo vydáno před blížícím se lunárním Novým rokem, který připadne na 16. února. Zábavní pyrotechnika odpalovaná v předvečer svátku bývá jednou z hlavních součástí oslav. Hlasité petardy a rachejtle mají zahánět zlé duchy.

Pekingské úřady schválily nové nařízení v pátek, oznámila tisková agentura Nová Čína. Zákaz se má týkat oblasti ohraničené pátým dálničním okruhem, který je od centra vzdálený deset kilometrů.

Snahy o zmírnění zimní smogové krize v severním průmyslovém pásu Číny, který zahrnuje i Peking, maří průmysl založený na spalování uhlí, vytápění domácností a stále rostoucí počet aut v ulicích. Nejvíce lidí cestuje v Číně právě v období kolem lunárního Nového roku, kdy si mnoho Číňanů bere svou jedinou dovolenou. Během čtyřicetidenního období kolem Nového roku lidé v Číně uskuteční kolem tří miliard různých cest.

Témata:  Čína ohňostroje

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy