Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská vláda bude přispívat rodičům na první dítě

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská vláda bude od ledna příštího roku vyplácet rodinám po narození prvního dítěte v průměru 10.500 rublů (3800 Kč) měsíčně, a to po dobu jednoho a půl roku.

Doufá, že tak zvýší porodnost, píše ruský korespondent francouzského listu Le Figaro. Státní pokladnu by program, představený čtyři měsíce před ruskými prezidentskými volbami, jejichž favoritem je současný vládce Kremlu Vladimir Putin, měl přijít v přepočtu na 51 miliard korun.

Moskevská rodina s maximálním měsíčním příjmem do výše 84.400 rublů (asi 30.700 Kč) by tak měsíčně měla nárok na 14.200 rublů (asi 5160 Kč), za celé období tedy na 95.000 Kč. Stejná rodina v Petrohradu se bude muset spokojit pouze s 10.400 rublů, ale už od příjmu pod 53.230 rublů (zhruba 19.350 Kč).

"Je to skvělý bonus, i když nevím, jestli to pomůže ekonomice," řekl deníku šestadvacetiletý informatik ze Smolenska Pavel, jehož žena porodí v lednu holčičku.

Putin přitom v březnu prohlásil, že demografický vývoj je pozitivní a že to je moc dobře. Rusko se podle něj v tomto ohledu liší od zemí, které samy sebe označují za rozvinuté. Ale 28. listopadu obrátil: "Situace se zase horší," řekl.

Témata:  Rusko děti

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy