Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump váhá, zda uzná Jeruzalém jako hlavní město

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington/Ramalláh - Americký prezident Donald Trump se dosud nerozhodl, zda formálně uzná Jeruzalém za izraelské hlavní město.

Na konferenci ve Washingtonu to dnes prohlásil Trumpův poradce a zeť Jared Kushner. Prezident podle něj stále ještě zvažuje fakta.

"Hodnotí spoustu různých faktů a jakmile dospěje k rozhodnutí, neoznámím to já, ale on sám," řekl Kushner na konferenci o Blízkém východě, kterou uspořádal Brookingsův institut. Podle dřívějších zpráv amerických médií by měl Trump své rozhodnutí oznámit příští středu.

Před uznáním Jeruzaléma jako izraelské metropole dnes Trumpa varoval šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás. V Ramalláhu prohlásil, že záměr Bílého domu by ohrozil snahu USA dojednat mír na Blízkém východě.

"Jakýkoli americký krok spojený s uznáním Jeruzaléma jako hlavního města Izraele by stejně jako přenesení velvyslanectví znamenal ohrožení budoucnosti mírového procesu. Byl by nepřijatelný pro Palestince, Araby i mezinárodní společenství," řekl Abbás.

Témata:  Donald Trump Jeruzalém Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy