reklama

Německá krize totiž může ovlivnit fungování Evropské krize, které je na vrcholu zásadní revize v rozhodujícím, nejistém okamžiku existence. Reformní proces bloku se teď bez podpory Německa prakticky zastavil, jenže EU pro svoje budoucí správné fungování potřebuje revizi víc než kdy dřív.

"V Bruselu je teď velká obava, že by se mohl projekt rozpadnout," řekl novinář z Bruselu Giles Merritt. "Vládne zde pocit, že je Unie právě na moři, jenže jejich velký přítel ze střední Evropy, čímž se myslí Německo, nemůže podat záchranou ruku. Čím dřív se to vyřeší, tím budou pro-evropané klidnější," dodává.

Jenže Berlín zatím nevypadá na to, že by chtěl zachraňovat někoho kromě sebe. Nová vláda je v nedohlednu, potenciální koalice se znovu rozpadá ještě před začátkem vyjednávání a země je rozdělená v tom, co je potřeba učinit. Berlín dokáže z krátkodobého hlediska vydržet svou politickou nestabilitu, jenže pro Evropu je každá vteřina vzácná.

Politologové se domnívají, že Evropská unie čelí vůbec největší krizi od svého založení. Velkou ránu zasadil brexit, chybí zde oficiální lídr, eurozóna potřebuje radikální reformu, země jsou rozdělené v otázkách uprchlíků a ve všech státech stoupá popularita pravice. Agresivní mezinárodní politika Donalda Trumpa dramaticky zdůraznila potřebu, aby Evropané společně jednali o bezpečnosti a zahraničních věcech.

To je důvod, proč EU potřebuje a očekává silné Německo - nyní více než kdy jindy. Sousední národy si mohou stěžovat na dominanci Německa v dnešní EU, ale zdá se, že mnohem horší věcí je, když Berlín zcela chybí. Partneři Německa skutečně počítali s tím, že Merkelová propluje volbami silnější než dřív, s čerstvým čtyřletým mandátem a svým odkazem na trati. To se však úplně nestalo.

Sebevědomí francouzský prezident Emmanuel Macron sice hlásí, že má velkolepý plán na obnovu Unie, nicméně s ním nemůže pohnout dál, dokud se k němu nepřipojí Německo. Změny zahrnují oblast institucí a bezpečnosti, finance, migraci i dluh. A Macron čeká na Merkelovou už přes půl roku, německá kancléřka však má svých problémů nad hlavu.

Zdá se tedy, že Německo hraje v Evropské unii mnohem významnější roli, když bez jejich účastí může hrozit rozpad celého bloku. To je teď však Němcům a především kancléřce Angele Merkelová, která hledá východisko z patové situace, nejspíš jedno. Jenže čím déle bude Evropa s reformami otálet, tím více stoupá riziko, že Unie už bude neopravitelná a dříve či později by ji v budoucnosti čekal zánik.