Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti znovuzvolení Vladimira Putina je čtvrtina Rusů

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Průzkum sociologické společnosti Romir ukázal, že čtvrtina Rusů je odhodlána dát v březnových prezidentských volbách hlas kterémukoli jinému kandidátovi než Vladimiru Putinovi. Hlavními oponenty nynější hlavy státu jsou tradičně kandidáti nacionalistů a komunistů.

Vůdce nacionalistické Liberálnědemokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij by ve volbách mohl dostat osm procent hlasů, šéf komunistů Gennadij Zjuganov sedm. Putin má ale v zemi trvalé vysokou popularitu, podporuje ho dlouhodobě kolem 80 procent Rusů.

Rozhádaná ruská neparlamentní opozice postavila hned několik kandidátů. Nejpopulárnější z nich Alexej Navalnyj má podle průzkumu šanci získat tři procenta voličských hlasů. Nad jeho účastí ale visí otazníky, protože ústřední volební komise jeho kandidaturu vzhledem k podmíněnému trestu vylučuje. Moderátorka Xenija Sobčaková a kandidát liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij by získali po dvou procentech.

Třetina Rusů je podle agentury Romir přesvědčena, že prezidentské volby na situaci Rusů nic nezmění. To podle ruských médií potvrzuje skutečnost, že Kreml za hlavního Putinova soupeře nepovažuje kteréhokoli z protikandidátů, ale voličskou apatii.

Průzkum společnosti Levada ukazuje, že k volbám je připravena jít jen o něco málo víc než polovina Rusů.

Volby prezidenta se v Rusku uskuteční 18. března a volební kampaň má oficiálně začít koncem příštího týdne. Volební agitace má v zemi proběhnout ve třech vlnách, z nichž každá má trvat zhruba měsíc. Dominovat mají výzvy k hojné volební účasti, agitační kampaň má využívat hlavně billboardy a volební spoty v rozhlase a televizi. Kremelští poradci zástupce regionů zvlášť důrazně varovali před organizováním nepovolených mítinků, proti nimž jsou bezpečnostní složky odhodlány tvrdě zasahovat.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Vladimir Žirinovskij 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy