Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu pokračují boje. Byl zabit exprezident, vůdce šíitských povstalců

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - V bojích v jemenské metropoli Saná byl dnes zabit bývalý prezident Alí Abdalláh Sálih. Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí nabídne amnestii všem členům opozice, kteří ukončí spolupráci s povstaleckými šíity. Na rebely útočí letectvo arabské koalice v čele se Saúdskou Arábií. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) přišlo v minulých pěti dnech o život nejméně 125 lidí a 238 osob bylo zraněno.

Od minulého týdne v Saná proti sobě bojují někdejší spojenci - šíitští povstalci a Sálihovy jednotky. "Prezident Hádí nabídne amnestii těm, kdo spolupracovali s (povstaleckými) Húsíi a rozhodli se spolupráci ukončit," řekl předseda jemenské vlády Ahmad bin Daghr v Adenu, kde Hádího vláda sídlí.

Hádí dnes nařídil svým jednotkám, aby obsadily hlavní město Saná. "Nařídil viceprezidentovi Alímu Muhsínovi Ahmarovi, který je v Maríbu (východně od Saná), aby zahájil pochod jednotek do hlavního města," citovala svůj zdroj agentura AFP. 

Boje v Saná dnes pokračovaly a byl při nich zasažen i Sálihův dům. Televize Húsíů oznámila, že exprezident byl zabit a že brzy odvysílá jeho posmrtné snímky. Na twitteru se už objevily záběry Sáliha s těžkým zraněním hlavy. Kde bývalý prezident je, jasné není, na veřejnosti se neobjevil. "Ministerstvo vnitra oznamuje konec krize kolem zrádcovských milicí, zabití jejich vůdce i množství jeho zločineckých stoupenců," uvedla televize Húsíů v prohlášení.

Šíitské povstalce podporuje Írán a v roce 2015 vstoupila do bojů arabská koalice. Jednotky, jež zůstaly věrné Sálihovi, bojovaly dosud na straně šíitů. Sálih v sobotu vyzval Rijád k dialogu a arabská koalice pak zaútočila na pozice Húsíů v Saná. Podle analytiků by Sálihův příklon k Saúdské Arábii mohl znamenat zvrat v událostech v Jemenu.

Za konfliktem mezi šíity a Sálihovými lidmi jsou údajně spory o finance a rozdělení moci. Húsíové začali Sáliha podezírat z tajných kontaktů s Rijádem. Za pět dnů bojů mezi těmito bývalými spojenci přišlo v hlavním městě podle MVČK 125 lidí a 238 osob utrpělo zranění. Boje podle MVČK sílí a organizace kvůli nim přesunula s Jemenu do Džibuti 13 svých pracovníků. Nemocnicím, které přijímají stále více těl, organizace dodá vybavení a také palivo pro generátory na výrobu elektřiny.

Húsíové nyní mají pod kontrolou sever Saná, Sálihovy jednotky jižní čtvrtě. Boje se soustřeďují na část města, kde sídlí ministerstva, a podle agentury AP se Húsíové zaměřují na domy členů Sálihovy rodiny, jeho politických spojenců a velitelů jeho jednotek. Civilisté se uchýlili do sklepů.

Témata:  Jemen Mansúr Hádí Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy