reklama

Madrid zadržené viní ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Podle deníku La Vanguardia se večer sešlo na 800 lidí i v katalánském městě Girona. „Nepřestaneme, dokud se nevrátíte domů," prohlásil na demonstraci v Barceloně Marcel Mauri, který nyní vede organizaci Ómnium.

Mauri ve vedení zastupuje Jordiho Cuixarta, který je ve vazbě už od poloviny října za svolání zářijové demonstrace proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Ze stejného důvodu je ve vazbě i separatistický lídr Jordi Sánchez, šéf organizace Katalánské národní shromáždění (ANC).

Soudce dnes ponechal ve vazbě také bývalého katalánského vicepremiéra Oriola Junquerase a katalánského exministra vnitra Joaquima Forna. Dalších šest exministrů, kteří čelí stejným obviněním, tedy ze vzpoury, dnes vězení po zaplacení kauce opustilo.

Demonstranti na náměstí přes sídlem katalánské vlády v Barceloně nesli transparenty s nápisem Svobodu pro politické vězně, za něž katalánské akvivisty a politiky považují. Podle Madridu ale Katalánci nejsou ve vězení kvůli politickým názorům, nýbrž kvůli porušování španělské ústavy, která nedovoluje vyhlášení nezávislosti autonomní oblasti, ani referendum o takové otázce.

Před protestujícími vystoupil také úřadující šéf organizace ANC Agustí Alcoberro. „Tuhle kauze dovezeme ve čtvrtek do Bruselu. Budeme bránit republiku v Bruselu i v prosincových volbách," prohlásil Alcoberro. Na čtvrtek chystají totiž ANC a Ómnium manifestaci v belgické metropoli pod heslem Probuď se Evropo! Pomoz Katalánsku!. Chtějí tak protestovat nejen proti uvěznění Madridem sesazené katalánské vlády, ale i proti převzetí přímé správy Katalánska španělskou vládou.