Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko přidalo na seznam zahraničních agentů devět zahraničních médií, včetně Hlasu Ameriky

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva/Washington - Ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo na seznam takzvaných zahraničních agentů devět cizích médií působící na území Ruska. Jde o první rozhodnutí v rámci nově přijatého zákona, který je odvetou za obdobné americké nařízení, podle kterého se v USA musela registrovat jako zahraniční agent ruská televize RT (Russia Today).

Na ruském seznamu je sedm stanic Rádia Svoboda vysílajících v ruštině nebo v jiném jazyce v rámci postsovětského prostoru. Dále Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa, tyto stanice finančně podporuje americká vláda.

Novelu zákona, který se doposud týkal pouze neziskových organizací financovaných ze zahraničí, přijal ruský parlament v polovině listopadu. Ve Spojených státech bylo obdobné nařízení přijato už před druhou světovou válkou a na média se vztahovalo od začátku. Televize RT mimo jiné přišla i o akreditaci na vstup do amerického Kongresu.

Média zařazená na ruský seznam zahraničních agentů budou mít zakázaný vstup do Státní dumy. O zákazu mají poslanci jednat tento týden.

Témata:  Rusko USA média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy