Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko umožní uzavírat homosexuálům manželství. Registrované partnerství má být i pro heterosexuály

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Vídeň - V Rakousku budou moci od 1. ledna 2019 uzavírat manželství i homosexuální páry. Zákony, které to dosud neumožňovaly, označil ústavní soud za diskriminační. Soud svým rozhodnutím zároveň otevřel cestu heterosexuálnm párům k uzavírání registrovaných partnerství.

Rakouský ústavní soud rozhodl, že současná právní úprava je v rozporu se zákazem diskriminace vyplývajícím z principu rovnosti občanů před zákonem. Stará diskriminační ustanovení soud zrušil k 31. prosinci příštího roku.

Ústavní soud zároveň otevřel cestu párům tvořeným mužem a ženou k uzavírání registrovaných partnerství. Této možnosti by s odkazem na manželství, které poskytuje větší práva, mohli zákonodárci ale ještě zamezit.

"Rozlišování manželství a registrované partnerství není možné v současnosti zachovat, aniž by docházelo k diskriminaci stejnopohlavních párů," uvedl ústavní soud.

Soud zkoumal stížnost dvou žen, které žijí v registrovaném partnerství a požádaly úřady o uzavření manželství. Vídeňská radnice tuto žádost zamítla, stejně pak rozhodl i správní soud. Právní zástupce stěžovatelek dnes hovořil o "historickém dni". "Ústavní soud je prvním soudem v Evropě, který zrušil zákaz manželství pro stejnopohlavní páry. Rakousko je tak první evropskou zemí, která uznává rovné právo na manželství za lidské právo. Jiné evropské země umožnily manželství (homosexuálním párům) uzavírat jen politickou cestou," řekl.

Předseda lidové strany (ÖVP) a pravděpodobný budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz se doposud stavěl k zavedení manželství pro páry stejného pohlaví odmítavě. Proti sňatkům gayů a leseb dlouhodobě vystupuje také Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Od letošního října mohou homosexuální páry vstupovat do manželství v Německu. V Česku je od roku 2006 jen možnost registrovaného partnerství.

Témata:  Rakousko homosexuálové manželství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy