Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Saná mají od pátku podle Červeného kříže přes 230 obětí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Boje v jemenské metropoli si od pátku vyžádaly životy 234 lidí. Zraněno je na 400 osob. V noci na dnešek pokračovaly nálety především na centrum města. Smrt exprezidenta vyvolala kritické reakce zejména ze strany arabských zemí.

Boje v Saná začaly minulou středu, když se proti sobě postavily tábory dosavadních spojenců - povstaleckých Húsíů a oddílů věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Šlo podle všeho o spor, kdo ovládne největší jemenskou mešitu v centru města, již dosud střežili Sálihovi lidé.

O víkendu Sálih oznámil, že je ochoten vyjednávat se Saúdskou Arábií a jejími spojenci, kteří bojují na straně jemenské vlády. V pondělí byl Sálih zabit a Húsíové na dnešek svolali manifestaci na oslavu jeho smrti.

Koordinátor OSN pro Jemen Jamie McGoldrick řekl, že dnes ráno byl v Saná klid, ale v noci město zasáhlo 25 náletů. Od rána se lidé objevují po pětidenních bojích znovu na ulicích.

Sálihova smrt vyvolala šok a kritické reakce zejména ze strany arabských zemí. Generální tajemník Ligy arabských států Ahmad Abúl Ghajt označil Húsíe za zločince. Sálihův syn Ahmad Alí slíbil, že otcovu smrt pomstí. "Povedu boj až do té doby, dokud z Jemenu neodejde poslední Húsí," řekl Ahmad Alí, který žije ve Spojených arabských emirátech.

Írán je hlavní spojenec šíitských povstalců a pomáhá jim v boji proti jemenské vládě. Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že "Jemen bude osvobozen od útočníků" a postarají se o to podle něj lidé, kteří jsou připraveni se obětovat. Velitel íránských elitních revolučních gard Mohammad Alí Džaafarí prohlásil, že "zrádcovští Saúdští Arabové se snaží ohrozit bezpečnost Jemenu spojenectvím s USA a Izraelem". Podle něj Rijád připravoval "puč" proti Húsíům, avšak podařilo se ho zničit ještě v zárodku.

Témata:  Jemen Alí Abdalláh Sálih Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy