Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalému prezidentovi Puigdemontovi a jeho ministrům už nehrozí mezinárodní zatykač

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid/Brusel - Španělský nejvyšší soud dnes nečekaně zrušil evropské zatykače na bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři exministry pobývající v Belgii.

Španělské zatykače, vydané zároveň s těmi evropskými začátkem listopadu, zůstávají v platnosti, informovala média.

Pětice politiků obviněných ze vzpoury kvůli snaze prosadit nezávislost Katalánska v rozporu se španělskou ústavou je v Belgii od chvíle, kdy Madrid převzal koncem října správu nad touto autonomní oblastí.

Soudce Pablo Llarena dnes zrušení příkazů vysvětlil jako krok nutný pro to, aby trestné činy, z nichž byla pětice obviněna, posuzovala pouze justice ve Španělsku a nikoli v jiné zemi. Spolupráce belgických orgánů podle něho není nutná, neboť politici v souvislosti s volbami dali najevo, že se hodlají vrátit dobrovolně.

Soud v Madridu zároveň uvědomil o svém rozhodnutí belgické justiční orgány, které dosud rozhodovaly o vydání obviněných politiků do jejich země.

Rozhodnutí oznámené v den začátku katalánské předvolební kampaně dává podle listu El País Puigdemontovi dvě možnosti. Expremiér, který vede kandidátku druhé nejsilnější separatistické formace Společně pro Katalánsko, se buď se vrátí do země, kde bude zatčen, nebo povede kampaň z Belgie.

Témata:  Katalánsko Španělsko Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy