Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jednal s Abbásem o přesunu americké ambasády

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes po telefonu hovořil nebo bude hovořit s blízkovýchodními vůdci, včetně palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jordánského krále Abdalláha II.

Sdělil to Bílý dům. Abbásův mluvčí později oznámil, že Trump šéfa palestinské samosprávy informoval o svém záměru přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kdy tak hodlá učinit, ale neupřesnil. Abbás podle Bílého domu varoval, že takový krok by měl nebezpečné důsledky.

Trump sliboval přesun ambasády během loňské předvolební kampaně, zatím ale rozhodnutí odkládal. Mluví se také o možnosti, že Spojené státy jednostranně uznají Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Vysoce postavený americký vládní představitel agentuře Reuters řekl, že Trump se k přesunu velvyslanectví vyjádří patrně ve středu. Prezident podle něj řekne, že stěhování ambasády se odkládá, ale zdůrazní, že to má stále v plánu. Trump podle něj také uvede, že Spojené státy uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Světové společenství neuznává sjednocení Jeruzaléma ze strany Izraele, ani jeho vyhlášení hlavním městem. Palestinci počítají s tím, že získají vlastní stát a že východní Jeruzalém, který nyní Izrael okupuje, bude jeho hlavním městem.

Témata:  Donald Trump Mahmúd Abbás U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy