Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zakázalo americkým médiím vstup do Státní dumy

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští poslanci dnes rozhodli, že americká média, která jsou v Rusku na seznamu zahraničních agentů, nebudou smět vstupovat do budovy Státní dumy. Jde o odvetu za obdobné americké postupy vůči televizi RT (Russia Today).

Ruské ministerstvo spravedlnosti v úterý zařadilo na seznam zahraničních agentů devět cizích médií, mezi nimi i Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa a sedm jeho stanic.

Horní komora, Rada federace, zákaz vstup do budovy pro americká média zavedla již v úterý. Rozhodnutí přijali senátoři na mimořádném jednání příslušných výborů.

Zákon o zahraničních agentech platí v Rusku už pět let, doposud se však týkal pouze neziskových organizací financovaných ze zahraničí. Jeho novelu pak ruský parlament schválil v listopadu v reakci na americká nařízení vůči televizi RT. Obdobný zákon byl přitom ve Spojených státech přijat už před druhou světovou válkou a na média se vztahoval od začátku.

Témata:  Rusko média USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy