Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Trumpa se kvůli Jeruzalému valí vlna kritiky. Rozhoří se smrtící spor?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump podle Bílého domu učiní prohlášení o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele dnes v 19:00 SEČ. Obavy už vyjádřily Británie, Německo, Vatikán, Sýrie i Čína. Podle ajatolláha Alího Chameneího ukazuje Trumpův záměr na "neschopnost a selhání" USA.

Trumpovo oznámení bude prezentováno jako "historická a soudobá realita", nikoli jako politický akt. Přemístění velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma se bezprostředně neuskuteční, uvedl americký tisk s odvoláním na zdroje z Bílého domu.

Syrská vláda plán šéfa Bílého domu odsoudila jako nebezpečný. Mluvčí turecké vlády podle agentury Reuters řekl, že uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele "založí v regionu a světě požár, který půjde jen těžko uhasit".

Hlavní představitel Palestiny v Británii Manuel Hassassian v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC uvedl, že Trumpovo prohlášení bude v podstatě vyhlášením války na Blízkém východě a "polibkem smrti" řešení izraelsko-palestinského sporu v podobě vytvoření dvou států.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson dnes uvedl, že Londýn sleduje iniciativu Washingtonu se znepokojením. "Domníváme se, že (postavení) Jeruzaléma by mělo být součástí definitivního, vyjednaného řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci," řekl Johnson novinářům v Bruselu po příchodu na jednání ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance.

Papež František, na nějž se palestinský vůdce Mahmúd Abbás v úterý obrátil s prosbou o pomoc, dnes palestinské delegaci ve Vatikánu řekl, že "uznání práv všech lidí ve Svaté zemi" je základní podmínkou dialogu.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že má obavy z vypuknutí násilností v Jeruzalémě, Pásmu Gazy i na Západním břehu Jordánu po Trumpově prohlášení.

Témata:  Donald Trump Jeruzalém Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy