Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Kalifornii: Požáry se rychle šíří, ohrožují přes 150.000 lidí

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Los Anegeles - Další vlna lesních požárů v Kalifornii se vymyká kontrole. Desetitisíce lidí byly přinuceny opustit své domovy. Oheň do úterního večera zničil na dvě stovky budov a přiměl místní správu uzavřít úřední budovy a školy. Kvůli požáru přišlo o dodávky elektřiny přes čtvrt milionu odběratelů.

Největší požár zachvátil okres Ventura severozápadně od Los Angeles, kde se oheň od pondělka rozšířil na ploše přes 22.000 hektarů a z místa vzniku v horské oblasti dosáhl až k více než deset kilometrů vzdálenému pacifickému pobřeží.

Další požáry se šíří v okolí vnitrozemských měst Santa Clarita a Sylmar severně od největšího kalifornského města. Do boje s požáry zasáhlo již přes 500 hasičů, postupu ohně se jim však kvůli silnému větru a suchému počasí minulých týdnů nedaří zabránit. Předpověď navíc nepočítá s tím, že by se dnes povětrnostní podmínky nějak zlepšily.

Popelem lehlo již přibližně 200 budov, z toho nejméně 150 v okrese Ventura, kde shořel i velký apartmánový komplex či psychiatrická léčebna. Úřady nařídily povinnou evakuaci více než 150.000 lidí. Dnes zůstanou uzavřeny školy a veřejné budovy v ohrožených lokalitách. Oheň míří k samotnému městu Ventura, kde žije 100.000 obyvatel.

Kalifornie se dosud vzpamatovává z těžkých požárů, které ji kvůli velkým suchům zachvátily již v říjnu. Tehdy zemřelo přes 40 lidí.

Témata:  USA požáry v USA katastrofy požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.