Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice zesílila nálety na Jemen

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Koalice pod vedením Saúdské Arábie dnes brzy ráno zesílila letecké údery na Jemen. Příznivkyně bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, kterého Húsíové zabili v pondělí, se dnes na různých místech Saná dožadovaly vydání jeho pozůstatků.

Koalice vedla desítky útoků na pozice povstaleckých Húsíů v metropoli Saná a na severu země. Informuje o tom agentura Reuters.

Spojenectví mezi Sálihem a šíitskými povstalci se rozpadlo minulý týden, když bývalá hlava státu oznámila, že je ochotna vyjednávat se Saúdskou Arábií.

Šíitské povstalce podporuje Írán a v roce 2015 vstoupila do bojů arabská koalice vedená Rijádem, aby vliv Íránu v Jemenu zastavila. Jednotky, jež zůstaly věrné Sálihovi, bojovaly dosud na straně šíitů. Sálih ale v sobotu vyzval Rijád k dialogu a arabská koalice pak zaútočila na pozice Húsíů v Saná.

Rebelové, kteří od Sálihovy smrti kontrolují celou metropoli, skupinky žen v černém oblečení rozehnali. Podle ní stále není jasné, zda byl již exprezident pohřben, nebo ne.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy