Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeruzalém by prý měl být hlavní město dvou států

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Brusel - Jeruzalém by se měl stát hlavním městem dvou států. Vyřešil by se tak spor mezi izraelskou a palestinskou stranou. V rozhovoru s Mahmúdem Abbásem to dnes řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Mogheriniová ujistila Abbáse, že EU podporuje mírová jednání o řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Zopakovala unijní postoj, že jedinou možností, jak zajistit mír a bezpečnost v regionu jsou dva státy - izraelský a palestinský.

Uvedla také, že Jeruzalém by měl být hlavním městem obou těchto státních útvarů a jeho konečný status by se měl vyjednat ke spokojenosti obou stran.

Šéfka unijní diplomacie rovněž pozvala Abbáse do Bruselu, aby se tam v lednu setkal s ministry zahraničí EU. Abbás pozvání přijal.

Mogheriniová také ocenila dnešní výzvu Abbáse k nenásilným protestům proti Trumpově rozhodnutí. Demonstrace vypukly už dnes v Gaze.

Témata:  Jeruzalém Izrael Palestina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy