Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington/Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za historické dnešní oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Trump dnes navzdory mezinárodní kritice oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele.

V projevu ve Washingtonu rovněž oznámil, že pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících.

Trump prohlásil, že jeho oznámení o uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo. Prezident rovněž uvedl, že řešením blízkovýchodního konfliktu mohou být i dva státy, pokud si to obě strany budou přát.

Šéf Bílého domu ujistil, že Jeruzalém má zůstat posvátným místem tří náboženství - tedy judaismu, islámu a křesťanství. Oznámil také, že v příštích dnech na Blízký východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence.

Starosta Jeruzaléma Nir Barkat dnes předem přivítal Trumpovo chystané prohlášení a označil ho za historické. Podle starosty tím USA dají jasný signál celému světu, že stojí na straně "židovského lidu, státu Izrael a Jeruzaléma". Starosta též řekl, že po Trumpově prohlášení budou zdi Starého města v Jeruzalémě nasvíceny v barvách americké vlajky.

"Toto je historický den. Jsme hluboce vděčni prezidentovi za jeho odvážné a správné rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a připravovat otevření americké ambasády v tomto městě," prohlásil Netanjahu.

Izraelský premiér uvedl, že jde o důležitý krok na cestě k míru. Vyzval další země, aby učinily podobné rozhodnutí. Netanjahu také zdůraznil, že Jeruzalém bude stále posvátným místem třech náboženství a zajistí "stejnou svobodu modliteb pro židy, křesťany i muslimy".

Trump předem hájil své očekávané prohlášení ohledně Jeruzaléma. Podle agentury AFP dnes řekl, že Jeruzalém měl být za hlavním město uznán už dávno. Předchozí američtí prezidenti ale podle Trumpa na to zřejmě neměli dost odvahy.

"Máme před sebou důležité oznámení... a já myslím, že už to mělo být uděláno dávno," prohlásil Trump. "Mnoho prezidentů řeklo, že něco udělají, a neudělali nic. Buď na to neměli odvahu, nebo změnili názor, to nevím," řekl šéf Bílého domu. Podle AFP tak narážel na skutečnost, že přesun velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma předchozí prezidenti odkládali.

Témata:  Donald Trump USA Izrael

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy