Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brity bojující za IS bychom měli najít a zabít, říká bez slitování nový ministr obrany

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Nový britský ministr obrany Gavin Williamson (41) se vyjádřil v tom smyslu, že Britové, kteří se přidali k Islámskému státu (IS), by měli být nalezeni a zabiti. Ná Blízkém východě je podle něj v řadách džihádistů zhruba 270 britských občanů.

Williamson se ministrem stal na počátku listopadu. Ve funkci nahradil Michaela Fallona, který rezignoval po obvinění ze sexuálního obtěžování.

Britové, kteří se v Sýrii a Iráku připojili k teroristům z IS, nenávidí hodnoty, které Británie zastává. "Docela jednoduše: Můj názor je takový, že mrtvý terorista nemůže Británii nijak ublížit," řekl Williamson v rozhovoru pro bulvár The Daily Mail. Zabíjet by britská armáda své občany v řadách IS mohla třeba pomocí náletů.

"Měli bychom dělat vše, co je v našich silách, abychom zničili, zlikvidovali tuto hrozbu," řekl dále Williamson. Britům, kteří se přidali k teroristům z IS, by podle něj jejich vlast neměla umožnit návrat domů.

K teroristickým skupinám v Iráku a Sýrii se podle odhadů britských úřadů připojilo asi 800 lidí s britským pasem. Zhruba 130 z nich v bojích padlo, čtyři stovky se vrátily do vlasti. Asi 270 jich tak stále zůstává na Blízkém východě.

Několik prominentních britských islamistů v bojích na Blízkém východě podle všeho zahynulo. Byl mezi nimi například Mohammed Emwazi, kterého média přezdívala džihádista John a který se objevoval na videích IS s "popravami" rukojmí, či Sally Jonesová známá jako Bílá vdova.

Témata:  Velká Británie Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy