Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sportovní krize zažehnána? Američtí sportovci na olympiádu do Jižní Koreje pojedou

Olympijský park Letná 2014
Olympijský park Letná 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Washington - Ani zvýšené napětí ve vztazích se Severní Koreou neovlivní start amerických sportovců a blížící se zimní olympiádě. Prohlásila to dnes mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Američtí sportovci pojedou na zimní olympiádu v Jižní Koreji bez ohledu na zvýšené napětí ve vztazích s KDLR. Sandersová uvedla, že se americké úřady postarají o bezpečnost sportovců ve spolupráci s orgány pořadatelské země.

Americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová předtím označila americkou účast na hrách za "otevřenou věc". Otázky amerických novinářů vyvolalo právě její prohlášení pro televizi Fox News, ve kterém řekla, že okolnosti startu amerických sportovců na zimních hrách se mění "den ode dne".

"USA se těší na účast na zimní olympiádě v Jižní Koreji. Ochrana Američanů je naší vrcholnou prioritou a my spolupracujeme s Jihokorejci a dalšími partnerskými zeměmi na zabezpečení místa konání," napsala na twitteru mluvčí, která krátce předtím na tiskové konferenci uvedla, že o účasti Američanů nepadlo žádné oficiální rozhodnutí.

Olympijské hry se budou v únoru konat v Pchjongčchangu, který je vzdálen přibližně 50 kilometrů od hranice se znepřáteleným severokorejským sousedem. Severokorejský režim přitom v posledních měsících zvýšil frekvenci raketových a jaderných testů a diktátor Kim Čong-un si s americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyměňuje nebývale ostrá slova.

Témata:  Severní Korea USA Jižní Korea olympiáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy