Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo nekončí: Šířící se kalifornské požáry zničily asi 500 budov

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Los Angeles - Požáry v Kalifornii zničily již na 500 budov v několika oblastech severně a severozápadně od Los Angeles. Úřady se obávají, že se kvůli extrémně silnému větru budou plameny dál šířit. Své domovy již opustilo okolo 200.000 lidí.

Nejničivějším ze zhruba pětice požárů, které ve čtvrtek večer pustošily jižní Kaliforni, byl ten v okrese Ventura, který se rozšířil již na 466 čtverečních kilometrů mezi místními horami a pacifickým pobřežím a zničil 430 budov. Hasičům se dosud podařilo dostat pod kontrolu jen jeho malou část.

O něco úspěšnější jsou boje s požáry v hornaté oblasti severně od Los Angeles, kde se již ve čtvrtek mohla vrátit domů část evakuovaných obyvatel. Tisíce jich však zůstávají v nouzových ubytovacích střediscích. V hustě obydlené oblasti bylo uzavřeno několik hlavních dálničních tahů.

Zcela nový požár vypukl ve čtvrtek severně od San Diega, který zničil nejméně 20 domů v seniorské komunitě a popálil nejméně dva lidi.

Z celkem 1100 škol patřících do oblasti Los Angeles jich bylo uzavřeno nejméně 265, nevyučuje se mimo jiné na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře.

Vítr přesahující v nárazech rychlost 130 kilometrů za hodinu se v nejbližších dnech nemá utišit. V oblasti platí vůbec poprvé v historii nejvyšší stupeň požárního ohrožení - purpurový.

Témata:  požáry USA požáry v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy