Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico přísahal, že nebude znovu kandidovat na prezidenta

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: www.eu2009.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico dnes oznámil, že nebude v příštích prezidentských volbách v roce 2019 kandidovat. Minule zůstal v poli poražených a hlavou státu se stal Andrej Kiska.

V uplynulých měsících se na Slovensku objevily spekulace, že Fico si opakovanou kritikou současného prezidenta Kisky - například za jeho cesty vládní letkou za rodinou do Popradu či za nejmenování ústavních soudců - možná připravuje pozici pro případnou prezidentskou kampaň.

"Vyhlašuji na zdraví mého syna, nebudu kandidovat na prezidenta," uvedl dnes Fico. Kiska hodlá až v příštím roce oznámit, zda bude obhajovat funkci prezidenta.

Zatímco nejdéle sloužící slovenský premiér Fico v minulosti řekl, že v politice již v roce 2014 nebude, nyní ohlásil, že v ní hodlá působit do doby, než bude u veřejnosti o jeho služby zájem. Současně označil kandidaturu na prezidenta ve volbách hlavy státu před třemi lety za politickou chybu, protože podle něj "kandidovat z pozice předsedy vlády na post prezidenta je nemožné".

Fico stojí v čele slovenské vlády nepřetržitě od roku 2012, premiérem byl i v letech 2006 až 2010. V posledním období popularita jeho strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) ale klesá. Byť Směr-SD vyhrál poslední čtyři parlamentní volby na Slovensku, v loňských volbách do sněmovny získala 28,28 procenta hlasů proti volebnímu zisku 44,41 procenta v roce 2012.

Témata:  Robert Fico prezident Slovenska Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy