Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadná nemoc duchů? Severokorejci na ni umírají ve velkém

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Soul - Lidé, kteří utíkají ze Severní Koreje za svobodou, promluvili o hrůzách, které se na sever od 38. rovnoběžky na Korejském poloostrově dějí. Podle nich tam umírá řada lidí na tzv. "nemoc duchů". O co přesně se jedná? O tom informoval australský server News.

Mnozí, jenž riskovali život a překročili hranice KLDR, začali veřejně popisovat novou mrazivou chorobu. Podle nich pochází z radiace, kterou byl Korejský poloostrov zamořen četnými jadernými testy.

Místní nazývají tuto chorobu jako "nemoc duchů", přeběhlíci z tábora Severní Koreje však již chápou, že se nejedná o nic jiného, než o vystavení lidského těla velké míře radiace.

Jednou z uprchlic je i I Džong-hwaová, ta vypověděla pro NBC News, jak se snažila ze země dostat. Sedm let usilovného snažení jí trvalo, než se dostala za hranice státu v roce 2010. Už tehdy trpěla neustálou bolestí celého těla, což, jak si později uvědomila, způsobovaly jaderné testy bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Ten poblíž jejího domova odpálil dvě jaderné nálože, jeho syn a nástupce Kim Čong-un pak v blízkosti okresu Kilču otestoval další čtyři. "Zemřelo kvůli tomu tolik lidí, že jsme tomu začali říkat 'nemoc duchů'. Mysleli jsme si, že takové množství lidí umíralo proto, že jsme byli chudí a jedli jsme špatné jídlo. Dnes už víme, že to bylo radiací," vzpomíná.

Podle Světové zdravotnické organizace poškozuje radiace funkci tkání a orgánů. Z dlouhodobějšího hlediska může způsobit i rakovinu, a to i v poměrně malých dávkách.

Přes svědectví Džong-hwaové a dalších desítek lidí nedokázalo najít jihokorejské Ministerstvo pro sjednocení žádné důkazy o radiaci, přičemž testovalo na třicet severokorejských uprchlíků.

Těžko se bude zjišťovat, jaká je pravda, neboť, jak říkají uprchlíci, je neobvykle složité takovou skutečnost potvrdit, protože přístupy k informacím jsou nesmírně omezené.

Žádné důkazy se nepotvrdily na dalších lidech, kteří toužili po tom dostat se ze Severní Koreje pryč. Takovými byla skupinka osmi lidí - jejich mrtvá těla na loďce odehnala voda až k japonským břehům. Tam budou vyšetřovatelé pátrat po tom, jakým způsobem zemřeli. Zatím nebylo nic zjištěno.

Podle australského serveru News uprchlíci nejčastěji utíkají přes čínské hranice, odkud jdou dál na sever. Méně častý je případ, kdy se snaží utéct přes demilitarizovanou zónu na jižní část poloostrova.

Témata:  Severní Korea uprchlíci radiace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy