Brusel/Berlín – Nastane konec kebabů? Evropská unie opět chystá nová opatření, která se mohou dotknout oblíbeného fast foodů, obávají se Němci. Parlament v Bruselu se totiž zaměřil na fosfáty, které obsahuje mražené maso používané k výrobě kebabů. Podle nedávných studií by totiž mohla látka vážně ohrozit naše zdraví a mnohdy způsobuje i srdeční choroby.
Evropský výbor pro zdraví se totiž tento týden výrazně postavila proti úmyslu, aby Parlament povolil užívání fosfátů v mraženém mase. Fosforečnany momentálně obsahuje čerstvé maso, jeho užití v mražených výrobcích není nijak zákonně upravena. Pokud získá výbor dostatek podpory, pak bude muset být vypsán nový zákon, který by mohl pozměnit způsob, jakým se kebaby připravují.
Fosfáty se momentálně přidávají do döner kebabů, aby maso udrželo vodu a chuť. Někteří politici však odmítají, že by případný nový zákon měl omezit výrobu a prodej oblíbeného pouličního jídla. „I kdyby se zákon prosadil, výrobce dokážou kebab vyrobit i jinak. Rozhodně tady nikdo nepřijde o práci,“ tvrdí Susanne Meliorová, poslankyně za SPD.
Döner kebab sice do Evropy přišel z Turecka, nejvíce však zakořenil právě v Německu. V roce 2007 byl dokonce vyhlášen za nejvíc charakteristické jídlo Berlína a každoročně se v průmyslu protočí kolem 2,5 miliard eur. Maso na kebab produkuje v Německu na 350 firem a každý den vyrobí neuvěřitelných 400 tun masa. Dnes je v Německu kolem 16 tisíc stánků a podniků, které se specializují na döner kebab. Tento způsob stravování se rozmáhá i v ČR, zejména v Praze můžete na tureckou pochoutku narazit na každém rohu.
Evropský parlament momentálně čeká na výsledky zadané studie, která má potvrdit či vyvrátit vliv fosfátů na lidské zdraví. Látka má v potravinovém průmyslu široké využití, kromě masa ji najdeme v nejrůznějších párcích a uzeninách, ale i dortech. Současný povyk kolem kebabů je způsoben tím, že některé typické produkty evropské kuchyně již získaly v používání fosfátu výjimku.
Ta byla v roce udělená například tradičním německým klobáskám bratwurts, proto zastánci turecké pochoutky trvají na tom, že se jedná o diskriminaci kebabů, pokud nezískají ty samé podmínky. Ekonomové předpokládají, že kolem 110 tisíc pracovních míst je navázáno právě na výrobu a prodej kebabů, 80 procent masa určené pro kebab se vyrobí právě v Německu.
Související
7. dubna 2023 15:03
22. ledna 2023 8:22
7. října 2022 11:57
20. září 2022 11:37
25. dubna 2022 11:28
13. října 2021 11:25