Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boris Johnson přijel do Íránu. Tlačí na propuštění vězněné Britky

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Teherán/Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson se v Teheránu sešel s šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem. Londýn se přesvědčit představitele Íránu, aby propustili vězněnou Britku Nazanin Zaghariovou-Ratcliffeovou (37).

Britka íránského původu byla zatčena loni v dubnu, když do Íránu přijela za příbuznými s malou dcerou. Posléze byla odsouzena za údajný podíl na spiknutí, jehož cílem bylo svrhnout íránský režim. Odvolací řízení prohrála letos v dubnu. Írán pak navíc obvinění proti ní rozšířil a nyní jí hrozí další trest.

Johnson během své cesty bude apelovat na propuštění ženy z humanitárních důvodů, protože prý trpí zdravotními problémy. Podle BBC se však bude zasazovat i za propuštění dalšího neupřesněného počtu vězněných Britů s dvojím občanstvím.

Íránský zákon neuznává princip dvojího občanství a s osobami, které je mají, jedná jako s Íránci a neumožňuje jim kontakt s konzulárním oddělením. Kromě setkání se Zarífem má Johnson v plánu setkání s předsedou parlamentu a tajemníkem národní bezpečnostní rady.

"Budu zdůrazňovat hluboké znepokojení nad konzulárními případy našich občanů s dvojím občanstvím a naléhat na jejich propuštění v případech, kdy jsou pro to humanitární důvody," uvedl britský ministr.

Po jednání se Zarífem však podle korespondenta BBC Johnson zdůraznil, že tyto případy jsou velice obtížné a citlivé a mírnil očekávání, že by některý z vězňů mohl být okamžitě či v nejbližší době propuštěn.

Témata:  Boris Johnson Velká Británie Írán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy