Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liga arabských států odsoudila uznání Jeruzaléma, Libanon chce na USA uvalit sankce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Káhira - Ministři zahraničí Ligy arabských států (LAS) odsoudili rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Jen hrstka z nich na mimořádném summitu v Káhiře ale přišla s konkrétními návrhy, jak krokům Washingtonu čelit.

Libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil chce zvážit zavedení ekonomických sankcí vůči USA. "Proti (Trumpovu) rozhodnutí musíme přijmout preventivní opatření... počínaje těmi diplomatickými, přes politická, až po hospodářské a finanční sankce," uvedl na sobotním summitu  Básil. Podle něj ale může být Trumpův postup pro arabské státy důležitý v tom, že je probudí z letargie.

Palestinský ministr Rijád Málikí zase hodlá vyzvat státy, aby uznaly Palestinu s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem.

Krok Washingtonu prý povede k růstu násilí v celém regionu a je "nebezpečným porušením mezinárodního práva". Liga arabských států v závěrečném komuniké dodala, že iniciativa šéfa Bílého domu je podle ní právně neplatná. Uvedla také, že bude usilovat o to, aby Rada bezpečnosti OSN americké rozhodnutí odmítla.

Status Jeruzaléma je citlivé téma a podle zbytku světa se o postavení města má jednat v izraelsko-palestinských rozhovorech.

V pátek se konaly v muslimském světě bouřlivé protesty. Demonstrace pokračovaly i v sobotu a Trumpovo rozhodnutí výrazně ovlivní i plánovanou cestu jeho viceprezidenta Mikea Pence na Blízký východ.

Témata:  Liga arabských států Donald Trump USA Jeruzalém

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy