Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal 29. summit Ligy arabských států. Program je pořádně nabitý

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dauhá - Na 29. summitu Ligy arabských států (LAS), který dnes začal v Dahránu se má jednat mimo jiné o válkách v Sýrii, Jemenu a Libyi, o izraelsko-palestinském konfliktu, boji proti terorismus či sporu některých arabských zemí s Katarem.

Otázku Jeruzaléma a "agresivní" jednání íránského rivala označil saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd za arabské priority. Konflikt v Sýrii ani po sobotním úderu západních mocností ve svém dnešním zahajovacím proslovu nezmínil. 

Král Salmán řekl přítomným, že Írán nese vinu za nestabilitu a vměšování v regionu. Uvedl, že jemenští šíitští rebelové z kmene Húsíů, podporovaní Íránem, vypálili za poslední tři roky na Rijád a jižní příhraniční města v království 116 raket. 

Saúdskoarabský král zopakoval odmítavý postoj Rijádu k rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa přesunout zřejmě v polovině května americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zdůraznil, že "východní Jeruzalém je nedílnou součástí palestinských území".

"Nazývám summit v Dahránu summitem Jeruzaléma, aby celý svět věděl, že Palestina a její lid zůstávají v centru zájmu Arabů," citovala z jeho projevu agentura AFP.

Král Salmán zároveň oznámil, že Saúdská Arábie poskytne dar 150 milionů dolarů (3,1 miliardy Kč) na podporu náboženské správy muslimských svatých míst v Jeruzalémě, včetně mešity Al-Aksá.

Syrský prezident Bašár Asad nebyl na summit pozván, přestože se ho spolu s většinou hlav států z Blízkého východu a severní Afriky účastní například i súdánský prezident Umar Bašír. Mezinárodní trestní soud (ICC) na něj přitom v letech 2009 a 2010 vydal zatykač, neboť jej podezírá z genocidy a zločinů proti lidskosti během potlačení povstání v oblasti Dárfúr.

Témata:  Saúdská Arábie Liga arabských států Jeruzalém Sýrie Jemen Katar

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy