Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potrestejte arabské obchodníky, nenakupujte u nich, žádá izraelský ministr. Schytal ostrou kritiku

Zeď nářků
Zeď nářků
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman dnes vyzval Izraelce k bojkotu arabských obchodníků ve Vádí Ára, což je lokalita u Haify obývaná izraelskými Araby. Jeho návrh vyvolal kritiku i mezi některými izraelskými politiky.

Izraelci mají město potrestat za demonstrace, které se tam uskutečnily po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznání Jeruzaléma jako hlavního izraelského města.

"Ti lidé k nám nepatří, nejsou součástí Izraele. Nešlo pouze o házení kamení na autobusy, jeden novinář byl téměř zlynčován," prohlásil Lieberman, který vede stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov.

"Nemůžete si chodit protestovat s palestinskou vlajkou, mít nárok na miliardy vydávané na sociální podporu a pak nás ničit zevnitř," prohlásil ministr. "Nenakupujte tam, bojkotujte Vádí Ára, nevyužívejte tamní služby. Dejte jim pocítit, že nejsou vítáni," vyzval Lieberman občany.

Hovořil také o své představě budoucí dohody s Palestinci. Podle něj by izraelští Arabové, kteří tvoří pětinu z více než osmi milionu izraelských obyvatel, měli být převedeni pod vládu budoucí Palestiny a Izrael by výměnou za to měl dostat právo anektovat bloky židovských osad na palestinském Západním břehu Jordánu.

Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan prohlásil, že není o nic méně pravicový než Lieberman, ale že jeho názor nesdílí. "Kdybychom se měli vzdát všech míst s většinovým arabským obyvatelstvem, pak bychom museli předat Jaffu," řekl Erdan s odkazem na telavivskou čtvrť, kde žije mnoho Arabů. Opoziční poslanec Amir Perec vyzval premiéra Benjamina Netanjahua, aby Liebermanovy výroky odsoudil.

Témata:  Izrael Palestina EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy