Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I po návštěvě Borise Johnsona je osud Britky vězněné v Íránu nejasný

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Osud Britky íránského původu Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové, která je už druhý rok v íránském vězení, se ani po návštěvě britského ministra zahraničí Borise Johnsona v Teheránu nevyjasnil. Johnson o případu hovořil s vrcholnými představiteli země a téma mimo jiné otevřel i při dnešní schůzce s prezidentem Hasanem Rúháním, zatím však k žádnému posunu nedošlo. Soud, u nějž dnes Britka měla stanout, se ale nekonal.

Podle britského ministerstva zahraničí byla Johnsonova cesta do Íránu "přínosná". Při více než hodinové debatě s Rúháním prý oba politici "mluvili otevřeně" a shodli se, že je třeba se posunout ve všech oblastech, kde existují překážky ve vzájemných vztazích. Jednou z těchto oblastí je i otázka v Íránu vězněných Britů s dvojím občanstvím.

Írán neuznává princip dvojího občanství; s osobami, které je mají, jedná jako s Íránci a neumožňuje jim kontakt s konzulátem jiného státu. Stejné zacházení se dostává i Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové. Tato 37letá zaměstnankyně nadace Thomson Reuters byla zatčena loni v dubnu, když do Íránu přijela za příbuznými s malou dcerou. Posléze byla odsouzena k pěti letům vězení za údajný podíl na spiknutí, jehož cílem bylo svrhnout íránský režim.

Írán nedávno obvinění rozšířil a nyní ženě hrozí další trest. Soudní přelíčení v tomto případě bylo naplánováno na dnešek, nakonec však bylo odsunuto. Manžel Zaghariové-Ratcliffeové to podle serveru BBC považuje za dobré znamení. Íránská agentura Fars napsala, že v případu nenastal žádný nový vývoj.

Témata:  Írán Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy