Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS prohrává, tak se snaží co nejvíce šokovat, tvrdí expert

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Syrta - Militantní skupina Islámský stát zveřejnila obrazy kata připoutaného na invalidní vozík, který měl tento týden ukřižovat údajného špiona v libyjském městě Syrta.

Zveřejněné obrázky obsahují oficiální logo Islámského státu. Podle popisku zachycují „popravu špionů ve městě Syrta" a zachycují vraždu tří obviněných špionů.

Dva obvinění už leží bez známek života na zemi, zatímco třetí muž je zkrvavený a přivázaný lanem na dřevěné konstrukci, Na břiše má nápis „špion". Vedle obviněného špiona sedí na vozíčku radikální džihádista ve vojenském stejnokroji, na snímku je také vlajka IS.

ISIS Is taking notes from Quentin Tarentino apparently this guy in the wheel chair some how crucified this guy SIRTE pic.twitter.com/3gcB6SPkru

— Isaac Cohen (@IHWCo) 3. února 2016

 

Fotky však nezachycují přímo popravu a křižování, takže není jasné, jestli je muž na vozíčku schopen to vše provést. Podle serveru Newsweek jde zřejmě o pravidelnou dávku propagandy, která má vyvolat šok a posunout hranice toho, čeho je schopen.

IS blíže neidentifikuje tři mrtvé muže, pomocí obrázků se ale zřejmě snaží upevnit svou moc nad rodištěm sesazeného libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

„S největší pravděpodobností to souvisí s řadou útoků proti IS, které jsme viděli v průběhu minulého týdne. Je to odplata IS pomocí taktiky, která má vyděsit," říká analytik Michael Horowitz z organizace The Levantine Group a dodává, že snímky mají ukázat, že obětí útoku zaměřených proti IS může být i nemohoucí člověk.

IS má podle odhadů ve městě asi 3 tisíce bojovníků, kteří těží z nestability, jež nastala před pěti lety po svržení Kaddáfího. Na obyvatele Syrty přitom IS uplatňuje stejnou taktiku, se kterou už měl úspěch ve městech Raqqa v Sýrii nebo v iráckém Mosulu.

Témata:  Islámský stát Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy