Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml vyznamenal disidentku, její kritika jim nevadí

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ochránkyně lidských práv Ljudmila Alexejevová, která letos v červenci oslavila 90. narozeniny, získala ruské státní ocenění za mimořádné zásluhy. Již v době Sovětského svazu zapojila do disidentského hnutí.

Příslušný dekret podepsal prezident Vladimir Putin, informovala dnes agentura TASS. Zakladatelka Moskevské helsinské skupiny v minulosti obdržela za obhajobu lidských práv řadu cen, mimo jiné Andreje Sacharova, Olofa Palmeho a Václava Havla.

Alexejevová musela v únoru 1977 pod hrozbou zatčení SSSR opustit, uchýlila se do Spojených států. Tam se věnovala dějinám sovětského disentu a působila v rozhlasových stanicích Rádio Svoboda a Hlas Ameriky.

Do Ruska se vrátila v roce 1993 a po nástupu Putina k moci opět vstoupila do řad opozice. Aktivně se postavila rovněž proti ruské agresi vůči Ukrajině. Navzdory kritice ale Kreml Alexejevovou respektoval.

Letos v červenci Putin Alexejevovou v jejím moskevském bytě navštívil, aby jí osobně poblahopřál k narozeninám.

Témata:  Ljudmila Alexejevová Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy