Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin během návštěvy Sýrie nařídil stažení ruských vojáků ze země

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Ruský prezident Vladimir Putin dnes zavítal do Sýrie, kde se setkal s Bašárem Asadem. Prohlásil, že se za zhruba dva roky podařilo zničit Islámský stát a nařídil stažení ruských sil ze Sýrie.

Putin, který má dnes na programu jednání v Egyptě a Turecku, přicestoval na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja, kterou v boji proti radikálům využívají ruské ozbrojené síly. Spolu s Putinem základnu navštívil i ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Putin veřejně vykonal neohlášenou návštěvu v době, kdy syrská armáda s ruskou leteckou podporou ovládla většinu syrského území.

Rusko má podle různých odhadů v Sýrii 4000 až 10.000 vojáků. Již na konci listopadu náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov řekl, že zásadní snížení početního stavu ruských vojáků v Sýrii se může odehrát ještě před koncem roku.

Témata:  Vladimír Putin Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy