Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V rozestavěném Brennerském tunelu se spustil hlásič požáru, lidé se ukryli do kontejnerů

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň - V rozestavěném železničním Brennerském tunelu se dnes ráno odehrálo drama. Z dosud neznámé příčiny se spustil hlásič požáru. Panovalo všeobecné přesvědčení, že se vznítil razicí stroj.

O události nejdřív informovala televize ORF, podle níž se nepodařilo navázat kontakt s 18 z přibližně 50 pracovníků, kteří byli v době údajného požáru v tunelu. Později policie potvrdila tři nezvěstné. V ochranném kontejneru událost přečkalo 12 osob, s nimiž se podařilo navázat telefonický kontakt.

Veškeré vzrušení se však zpětně ukázalo jako zbytečné, protože poplach byl planý. Z neznámé příčiny byl aktivován hlásič kouře, potvrdil mluvčí policie. Během 15 minut prý bylo u vjezdu do tunelu 45 hasičů.

Kromě hasičů z povolání zasahovali v místě neštěstí v Ahrentalu jižně od Innsbrucku také dobrovolní hasiči z okolních obcí Vill, Amras a Hötting. Přivoláno bylo i několik sanitek a pátrací týmy.

Brennerský tunel má od roku 2025 umožnit spojení Rakouska s Itálií po kolejích pod Alpami, a ulehčit tak silniční kamionové dopravě.

Tunel má být jedním z nejdelších na světě a patří k nejambicióznějším projektům evropské infrastruktury. Nový základní tunel bude mít délku 55 kilometrů a spolu s částí už existujícího podzemního obchvatu Innsbrucku dosáhne celkové délky 64 kilometrů.

Témata:  Rakousko policie Rakousko požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy