reklama

Soudce požádal španělskou policii, aby zjistila, které osoby ze separatistických stran a hnutí se mohly společně podílet na plánu k dosažení nezávislosti Katalánska. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia.

Policie má konkrétně prověřit, zda existovala původní dohoda ohledně plánu na odtržení autonomní oblasti Katalánsko od Španělska mezi politickými stranami Republikánská levice Katalánska (ERC) a Demokratická evropská strana Katalánska (PDeCAT), organizacemi Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium a Sdružením obcí za nezávislost (AMI).

Mezi obviněné by se tak mohla posléze dostat například generální tajemnice ERC Marta Roviraová, o níž se v posledních dnech spekulovalo jako o možné příští katalánské premiérce. Strana ERC má totiž zatím největší šance na vítězství v regionálních volbách 21. prosince a předseda strany Oriol Junqueras je už přes pět týdnů ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury. Podle posledních průzkumů ale zatím není jasné, zda separatistické strany získají ve volbách většinu v katalánském parlamentu.

Trestní stíhání by se tak mohlo rozšířit i na další členy strany PDeCat, v jejímž čele stojí katalánský expremiér Artur Mas, či na funkcionáře organizací ANC a Ómnium, jejichž dva šéfové jsou ve vazbě už od poloviny října kvůli zorganizování demonstrace v Barceloně.

Žádost Llareny o vyšetřování se týká i sdružení AMI, které se dostalo na přední stránky novin minulý měsíc, kdy zorganizovalo cestu dvou stovek katalánských starostů do Bruselu. Jeli tam podpořit Madridem sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři exministry katalánské vlády, které Madrid koncem října sesadil a obvinil ze vzpoury. Pětice se zatím vězení vyhnula, ve vazbě ale skončilo osm exministrů, kteří se začátkem listopadu dostavili k soudu v Madridu. Šest z nich bylo minulý týden propuštěno na kauci.