Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA dostalo od Ruska návrh na společné nálety v Sýrii

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Moskva/Damašek - Rusko navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že žádná dohoda o společných náletech neexistuje.

Rusko navrhuje, aby letecké údery cílily na konvoje vezoucí zbraně včetně těch, které přijíždějí do Sýrie z Turecka. Návrh byl podle ministra obrany koordinován se syrskou vládou a Rusové o něm diskutovali s americkými vojenskými experty v jordánském hlavním městě Ammánu. Moskva již dlouhou dobu obviňuje Turecko, že přes jeho území proudí zbraně a další dodávky jak radikálům z Islámského státu, tak i pro An-Nusru. Ankara to ale popírá.

"Žádná dohoda o společných náletech s Rusy v Sýrii neexistuje. Jednáme s ruskými partnery o návrzích na vytvoření trvalého mechanismu na zlepšení kontroly a vynucování příměří," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Pentagon oznámil, že mu ruský návrh nebyl formálně předán. "Nedostali jsme žádný návrh. Viděl jsem tutéž zprávu, jakou máte k dispozici vy. Mohu pouze říci, že s Rusy nespolupracujeme a nekoordinujeme žádné operace v Sýrii," řekl mluvčí Pentagonu Jeff Davis. O možné změně tohoto názoru odmítl spekulovat.

Témata:  Rusko USA Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy