reklama

Tým jihokorejských expertů pro boj proti padělání peněz v KEB Hana Bank potvrdil, že v listopadu byla v pobočce banky v metropoli Soulu zajištěna falešná stodolarová bankovka, která je téměř nerozlišitelná od pravé.

Na bankovce byl jako rok vydání uveden rok 2006. Předchozí takovéto "superbankovky", vyrobené technikami a s pomocí inkoustů používaných u pravých bankovek, byly datovány 2001 nebo 2003.

"Toto je první superbankovka nového typu objevená ve světě. Tyto bankovky jsou vyráběné liniovým hlubotiskem s užitím speciálního druhu inkoustu, který mění barvu, pokud bankovku nakloníte pod různým úhlem," řekl agentuře AFP představitel banky I Ho-čung.

"K výrobě padělaných bankovek této kvality je zapotřebí zařízení v hodnotě stamilionů dolarů a to by žádná zločinecká síť do výroby falešných peněz neinvestovala," dodal.

Nicméně uvedl, že zatím nejsou důkazy, že by odhalená bankovka byla vytištěna v KLDR. V minulosti byla nicméně s velmi kvalitními kopiemi zahraničních bankovek přistižena řada severokorejských diplomatů, napsala agentura AFP.