Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podpořil otevření Českého domu v Bratislavě, ocenil by hospodu s českým pivem

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Prezident Miloš Zeman se během své dnešní návštěvy Slovenska vyslovil pro otevření Českého domu v Bratislavě, který by mimo jiné nabízel jídla české kuchyně. Podle informací ČTK vidí slovenská metropole problém na české straně, která prý nevybrala konkrétní budovu.

"Byl jsem přítomen otevření Slovenského domu v Praze. Celou dobu se jedná o otevření Českého domu v Bratislavě, kde by byla půvabná hospůdka s českým pivem, s českou kuchyní. Něco, co by obohatilo Bratislavu z kulinářského hlediska. Zatím jsem slyšel celou řadu výmluv a výkladů, že něco nejde," řekl Zeman.

"Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že vztahy mezi našimi zeměmi ani v budoucnosti nebudou zatíženy žádnou vážnější problematikou, než je ten Český dům," uvedl dále český prezident.

Důkazem dobré spolupráce obou národů podle něj je, že jmenoval českým premiérem příslušníka slovenské národnostní menšiny, rodáka z Bratislavy Andreje Babiše. Možnosti zlepšení spolupráce mezi oběma státy vidí Zeman ve vojenské oblasti a zbrojním průmyslu.

Prezident SR Andrej Kiska uvedl, že z pohledu bilaterálních vztahů mezi oběma státy bývalé federace jen stěží lze dělat ještě něco lépe. "S radostí jsem mohl konstatovat, že neznám dvě země, které by měly k sobě tak blízko jako Česká a Slovenská republika. Naše vztahy jsou na výborné úrovni," řekl Kiska.

Připomněl, že Slovensko a Česko se liší v tom, že země pod Tatrami již zavedla jednotnou evropskou měnu euro. Dle Zemana v České republice je spíše odpor vůči euru. Dodal, že Češi mají obavu, že Evropský stabilizační mechanismus je nastaven tak, že by čeští daňoví poplatníci mohli platit dluhy zadluženého Řecka.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy