Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politika polské vlády se nezmění, tvrdí Morawiecki

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: mr.gov.pl

Varšava - Politika polské vlády řízené stranou Právo a spravedlnost (PiS) se nijak nezmění a nadále se soustředí na podporu rodin. Dnes to zdůraznil nový premiér Mateusz Morawiecki.

Prezident Andrzej Duda jmenoval Morawieckého a jeho kabinet v pondělí. Na svých místech přitom, alespoň prozatím, zůstali všichni dosavadní ministři. Jedinou změnou je, že si Szydlová a Morawiecki vyměnili křesla premiéra a vicepremiéra; nový šéf kabinetu si přitom ponechal řízení svých dosavadních ministerstev financí a rozvoje.

Podle polské tiskové agentury PAP budou Senát a Sejm hlasovat o vyslovení důvěry nové vládě ještě dnes v noci. Vzhledem k tomu, že PiS má v obou parlamentních komorách většinu, je zřejmé, že kabinet důvěru dostane.

Vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński, považovaný za osobu, která ve skutečnosti vládu zpovzdálí řídí, prosadil změnu na premiérském postu, přestože kabinet pod vedením Szydlové si mezi Poláky získal značnou popularitu, a to zejména sociální politikou.

Podle pozorovatelů bývalý bankéř Morawiecki, znalý cizích jazyků, má přinést lepší komunikaci se zahraničím, především s Evropskou komisí. S ní má Varšava řadu neshod, jež se týkají zejména respektování zásad právního státu. Obavy v poslední době vyvolává polská reforma justice, jež by mohla ohrozit nezávislost soudů.

Témata:  Polsko Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy